Thursday, 15 March 2012

Perempuan Zaman Ni Selalu Pilih Lelaki Jenis ??


.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^vEh . Title apa yang aku dok merapu tuu ..  Perempuan Zaman Ni Selalu Pilih Lelaki Jenis ?? Ahaa  . Boleh pulak tu . Lelaki jenis ? err . Lelaki tu , lelaki lah . Nak berjenis apa pulak . (question mark)


Hehh . Jenis , boleh dikategorikan dengan banyak benda right ? So ? Ehemm . Maksud Tinie macam ni . Senang cerita , tengok gambar dekat bawah ni : Tu haaaa . Siap label no SATU dengan no DUA lagi . Mana satu yang korang nak ? Ehekk . Tak suruh pun korang pilih kartun mana yang paling shumelllls . Lelaki jenis macam mana yang menjadi pilihan korang untuk dijadikan suami ?


Ahh . Tak dinafikan lagi , kebanyakan remaja sekarang suka sangat ber-kaple and suka lewtew ada lelaki rambut terpacak sana , terpacak sini . Rambut colour malour . hekhek.
Kenapa ? Kenapa ? Cer cerita sikit ?


G shopping mall , lepak dengan member tetiba nampak be-boyss :


"Perghh . handsome gila siot mamat tu ! Kalau jadi boy aku kan syiok . Rambut terpacak tu weh!"


Err . Ada ke perempuan remaja sekarang macam ni ? HEHE . Ramai aihhh . Ingat lelaki je usha awekk ? Perempuan pun mesti ada punya lahh . Kenapa ? Kenapa ? Kenapa ?


Kalau nak pilih , biar lah yang berjenis sikit . Kalau rambut terpacak tu , tak de lah kisah apa pun . Asal beriman sudah . Sekarang nak cari lelaki yang betul- betul lelaki pun susah . Ini kan perempuan . Lagi lah susah . 


Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26) 


Pengajaran yang kita dapat ambil dari ayat ini adalah hubungan baik seseorang itu bergantung kepada sikapnya sendiri. Jika dia seorang yang baik, mustahil dia akan bergaul dengan orang yang jahat dan begitulah sebaliknya.So , kita sendiri tahu diri kita macam mana kan ? Kalau nak laki macam yang nombor satu tu , ubahlah diri kita ke arah kebaikan .


Sebaik atau sejahat manapun pasangan yang kita terima setakat ini, itulah yang terbaik buat kita. Allah tidak pernah salah dalam aturannya. Namun untuk mencari yang lebih baik, Islam telah memberikan garis panduan yang jelas dalam ajarannya. Kita hanya perlu belajar dan mula mengamalkannya.


Sekian :)

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum
sila tinggalkan Comment anda di sini
satu pon jadilah hehe..